Gyomorszonda behelyezés

Gyomorszonda (nasogastricus szonda) behelyezés

 

Gyakran előfordul, hogy a beteg valamilyen kórfolyamat miatt átmenetileg vagy tartósan nem tud szájon keresztül enni és inni.

Szakápolástanilag a fekvő, önellátásra teljesen képtelen betegeknek kell szondát behelyezni, hogy a napi folyadék és kalória bevitel megtörténjen.

Leggyakoribb okok:

  • nyelőcsőszűkület
  • nyelési képtelenség
    • stroke utáni állapot
    • eszméletlen beteg
    • súlyos kiszáradás miatti compliance hiány
A beavatkozás menete
A gyomorszondát általában valamelyik orrlyukon át bevezetjük a garatba, majd a beteget felszólítjuk, hogy folyamatosan nyeljen nagyokat. Amikor a beteg nyel, akkor a szondát óvatosan előrevezetjük a gyomorba. Jól együttműködő beteg esetében, pár perc alatt kivitelezhető a beavatkozás.
Sokszor előfordul, hogy a szonda nem vezethető át az egyik orrnyíláson. Ilyenkor a másik ornyílást használjuk. Amennyiben súlyos orrsövény ferdülés, esetleg korábbi orrműtét vagy trauma nem teszi lehetővé az orrán át történő (nasális) szondabehelyezést, úgy szájon keresztül történik a beavatkozás.

A beavatkozás kellemetlen, időnként fájdalmas, ezér minden esetben helyi érzéstelenítőt (LIdocain spray) használunk. A beavatkozás után, amennyiben a betegkéri, fájdalomcsillapítót adunk.